Optagelsesprøve og vurdering af uddannelsesparathed

Region Hovedstaden – optagelsesområde Nordsjælland – Gribskov Gymnasium

STX

Indledning

Der sondres mellem 2 typer ”optagelsesprøver”:

• Den obligatoriske optagelsesprøve: for elever der helt eller delvist ikke har aflagt folkeskolens afgangsprøver
  • Uddannelsesparathedsvurdering: for ansøgere der er erklæret ”ikke-uddannelsesparate”

Beskrivelse af optagelsesprøven/uddannelsesparathedsvurderingen

Den obligatoriske optagelsesprøve
Ansøgerne prøves i 4 af fagene dansk, engelsk, matematik samt tysk/fransk eller fysik-kemi. For ansøgere til naturvidenskabelige studieretninger er prøvefagene dansk, engelsk, matematik og fysik-kemi. For ansøgere til samfundsvidenskabelige samt humanistiske/sproglige/kunstneriske studieretninger er prøvefagene dansk, engelsk, matematik og 2. fremmedsprog.
Prøverne aflægges på folkeskolernes afgangsprøves niveau.

Uddannelsesparathedsvurdering

Faglige forudsætninger

Ansøgerne prøves i 3 fag: dansk, engelsk og matematik . Prøverne aflægges på folkeskolernes afgangsprøves niveau.

Personlige og sociale forudsætninger
Ansøgernes personlige og sociale forudsætninger vurderes i forbindelse med de faglige prøver. Følgende vurderingskriterier indgår: Evne til at indgå i faglig dialog, evne til at lytte, modtage og bruge informationer, evne til at vurdere egne styrke og svagheder samt selvstændighed og motivation/engagement.

Prøvens forløb

• Alle prøver er mundtlige
  • Den obligatoriske optagelsesprøve er en faglig prøve 2
  • Ved vurdering af uddannelsesparathed indgår både faglige prøver og en vurdering af ansøgernes personlige og sociale forudsætninger, som er nødvendige for at gennemføre en gymnasial uddannelse
  • I hvert fag medvirker 1-2 faglærere
  • Prøveformen er en samtale om en ukendt tekst/opgave
  • Prøvetiden per fag er 20 minutter
  • Til hver prøve gives 20 minutters forberedelsestid
  • Alle hjælpemidler er tilladte – prøveskolen sørger for ordbøger, ansøgeren kan medbringe egne noter, lommeregner, computer mv.
  • Det er ikke tilladt at benytte internet, ekstern kommunikation mv.
  • Meddelelse om prøvens udfald gives skriftligt af prøveskolen til ansøgeren og UU

Organisering og offentlighed

• For hvert prøvefag er fastlagt faglige mål.
  • De faglige mål tager udgangspunkt i folkeskolens slutmål for 9. skoleår.
  • Prøvelæreren udfylder skemaet og afleverer det ved prøvens afslutning til rektor.
  •  Med udgangspunkt i prøvelærernes indberetninger og ansøgerens uddannelsesplan beslutter rektor ud fra en helhedsvurdering, om eleven er uddannelsesparat. Rektor kan vælge at indkalde prøvelærerne til en drøftelse af den enkelte ansøger.
  • Rektors begrundede afgørelse meddeles skriftligt til ansøgerne og indberettes efterfølgende til UU og fordelingsudvalgets sekretariat.
  • Rektors afgørelse er endelig.
  • En fælles beskrivelse af optagelsesprøvens og uddannelsesparathedsvurderingens form og indhold ligger på hjemmesiden hos gymnasierne i optagelsesområde Nordsjælland og er desuden kommunikeret til områdets 3 UU’er.

Vi ser frem til at høre fra dig

Skriv til os

Fold ud

Tak for din besked - vi kontakter dig snarest